Naslovna / BiH / Tko je Nusret Imamović, vehabija na američkoj crnoj listi terorista

Tko je Nusret Imamović, vehabija na američkoj crnoj listi terorista

SARAJEVO – Tko god je podcjenjivao i minimizirao ulogu i opasnosti po BiH od dobro organiziranog i umreženog vehabijskog pokreta, činio je i čini uslugu teroristima. State Department je bh. državljanina Nusreta Imamovića iz Gornje Maoče i službeno uvrstio na listu deset najvećih i najopasnijih terorista u svijetu.

Uhodani kanali

Nusret Imamović je vođa vehabijskog pokreta u BiH, a State Department za njega navodi: ‘On je teroristički lider iz BiH koji trenutačno boravi u Siriji. Čim je stigao u ovu zemlju, pridružio se nasilničkim ekstremističkim skupinama i sad djeluje kao pripadnik skupine Al-Nusra.’ Tko je, zapravo, Imamović?
Rođen je prije 43 godine u selu Lipovica kod Kalesije, u Sarajevu je završio Gazi Husrev- begovu medresu, tijekom rata bio je pripadnik mudžahedinskih jedinica. Nakon rata otišao je u Ujedinjene Arapske Emirate gdje je diplomirao na Fakultetu za šerijatsko pravo i vratio se u BiH. Živio je neko vrijeme u Zavidovićima, da bi 2006. godine preselio u Gornju Bočinju koju je pretvorio u vehabijsko uporište. Nikome se i danas ne dopušta ulazak u to selo, a mještani žive po diktatu i naredbama Imamovića i njegovih prvih suradnika. Djeca idu u školu u kojoj se nastava izvodi po jordanskom programu.
Prije četiri godine oko 600 policajaca ušlo je u Gornju Bočinju i uhitili su nekoliko vehabija na čelu s Imamovićem. Nakon saslušanja svi su pušteni i cijeli taj slučaj, uključujući i istragu, ubrzo je pao u zaborav.
Još nekoliko puta nakon toga Imamović je uhićivan kao osumnjičeni za širenje radikalnog islama i osoba opasna po sigurnost BiH, ali je uvijek puštan na slobodu i nastavljao je sa svojim djelatnostima.

U prošlomjesečnoj akciji pripadnika SIPA-e uhićeno je 16 pripadnika vehabijskog pokreta osumnjičenih za terorizam, među njima i Bilal Bosnić iz Bužima koji se smatra nasljednikom Imamovića na poziciji vođe vehabijskog pokreta. Iz krugova i preko portala koje Imamović i dan-danas kontrolira, uhićenje 16 vehabija okarakterizirano je kao “državni terorizam”.
Imamović je krajem prosinca prošle godine napustio BiH – otišao je u Siriju gdje je odmah pristupio radikalnom islamističkom pokretu Nusria koji je ogranak terorističke organizacije al-Qaida.
U Siriju je Imamović, a prije odlaska pozivao je muslimane iz BiH da idu u tu zemlju i bore se za Islamsku državu, otišao dobro uhodanim kanalom – preko Slovenije do Beča, a zatim u Istanbul gdje ga je dočekala specijalna veza i ilegalno prebacila u Siriju. Ni u Gornjoj Bočinji gdje je bio gospodar života i smrti nitko nije znao da odlazi, a pomogao mu je Muradif Hamzibegović iz Živinica. On je svojevremeno u BiH osuđen na pet godina robije zbog trgovine ljudima, ali je pobjegao iz države prije nego što je dobio poziv na izdržavanje zatvorske kazne.
Zanimljivo je da su u Siriju, nekoliko mjeseci prije nego što je tamo stigao Imamović, ilegalno iz BiH prebačeni njegova supruga i četvero maloljetne djece. On u hijerarhiji terorističke organizacije Al-Nusra zauzima vrlo visoko mjesto i kotira kao jedan od ključnih ljudi i zapovjednika. Prošlog mjeseca na svojim portalima u BiH objavio je dugačko pismo u kojem je objasnio ciljeve tog pokreta.

Ogroman novac

Ovog trenutka u redovima Islamske države (ISIS) nalazi se oko 300 bh. državljana. Svaki od njih otišao je u Siriju istim putem, a prvo u Beč. U glavnom austrijskom gradu svaki od njih dobio je po 2.0000 eura u gotovini, a zatim dalje u Istanbul i onda u Siriju. Tamo imaju mjesečnu plaću u iznosu od oko 2000 eura, a bolje upućeni kažu da su njihove supruge i djeca koji su ostali u BiH financijski zbrinuti – preko posebnih veza svakog mjeseca dobivaju novac u gotovini, sasvim dovoljno za pristojan život.
Prema nekim izvorima, između Bilala Bosnića, koji se nalazi u pritvoru u Sarajevu, i Imamovića prošle godine došlo je do sukoba zbog novca. Inače, obojica su često boravili u Beču kojeg i austrijska obavještajna služba smatra središtem vehabizma u Europi.

I Bosnić i Imamović nikada nisu imali financijskih problema bez obzira što nemaju zaposlenja i raspolagali su ogromnim svotama maraka, eura, dolara i švicarskih franaka. Obojica imaju po nekoliko kuća u svom vlasništvu. Usput, jučer je slovenska policija uhitila dvojicu državljana Slovenije koji su sljedbenici Bosnića i koji su prešli na islam, a pretresom njihovih stanova nađena je opsežna dokumentacija. Zanimljivo je da je Imamović uspio “obrlatiti” nekoliko svojih pristaša i sljedbenike koji žive i rade u Austriji pa su mu poklonili svoje nekretnine u BiH i on ih je uknjižio na svoje ime, a njima je objasnio da su tu imovinu “uvakufili”. Neki od njih, shvativši kasnije da su prevareni, pokrenuli su sudske postupke.
Imamović je često putovao po BiH i zapadnoeuropskim zemljama i držao predavanja o islamu i šerijatu uz obveznu tvrdnju da je jedan od najvećih grijehova muslimana živjeti među nemuslimanima.

Na svojim portalima, u ulozi profesora šerijatskog prava, Imamović i danas iz Sirije odgovara na pitanja i praktično usmjerava, posebno mlade da žive po principima radikalnog islama. Tako je, primjerice, prije sedam dana komentirao pismo jedne djevojke iz BiH. Ona je napisala da joj roditelji zabranjuju udati se i tjeraju je da se školuje pa je zatražila Imamovićevo mišljenje. On joj je odgovorio da se ne slaže da se ženska djeca trebaju školovati.
– Neće te Alah pitati o onome s čim te nije zadužio, ali će te zasigurno pitati što si naredio, zagovarao i poticao na ono što je vjerom zabranjeno kao miješanje, slikanje, pjevanje, sviranje i što se sve u školi ne uči – odgovorio je Imamović i dodao da se u školama djeci ispire mozak.

U Siriji poginuo još jedan bh. državljanin

Prošlog tjedna, boreći se na strani Islamske države, u Siriji je poginuo bh. državljanin Sejdin Omeragić koji je imao ime Sad el-Bosni. Pripadnicima terorističke organizacije priključio se prije godinu dana. Jučer su vehabijski portali priopćili da je u srijedu u Siriji poginuo i bh. državljanin Ramo Pazara iz Teslića. Imao je titulu emira Islamske države (ISIS) i bio je zapovjednik borcima Islamske države s Balkana. Ramo Pazara je prije odlaska u Siriju živio u New Yorku u izvanbračnoj zajednici sa Srpkinjom iz Bosne, a radio je kao vozač kamiona. Do sada je u Siriji poginulo oko 30 bh. državljana.
Piše: M. Osmović

Comments

comments

Pročitajte još

Bečanin prodaje kovanicu od 2 eura na Willhabenu za 80.000 eura

Svakodnevno se na internetskoj prodajnoj platformi “Willhaben” nude razne zanimljivosti. Dok je digitalna slobodna trgovina …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)